Tuesday, June 23, 2015

Keretrendszerek


Más programozási nyelvekben már úgy ahogy kirajzolódtak a különböző keretrendszerek virtuális határai, a NodeJS esetében ez még nincs így (vagy a többség csak nem akarja eldönteni, belátni melyik a legjobb)

Express.js
Az Express.js-t előre tenném, mert erről már évek óta hallok, a fejlesztése folyamatosan tart és más rendszerek is épülnek rá. Egy minimalista elképzelésről van szó, ami kifejezetten jó mobilos és web-és alkalmazások készítésre. Több nagyobb cég/oldal is használja, pl: MySpaceGeekli.st, Klout.

Sails.js
Mint feljebb említettem, más rendszerek is használják az Express.js-t, ilyen például a Sails.js. Ez az egyik legelterjedtebb megoldás adat-alapú és valós-idejű app-ok írására. Chat-es programok és multiplayer játékok főoldán szokták sokat használni. A rendszer sok mindenben próbál segíteni Grunt modulokon keresztül, pl LESS, SASS, CoffeeScript, Jade stb. A böngésző oldalon pedig tulajdonképpen azt használhatunk amit akarunk, Angular, Backbone, Android/JAVA, iOS ...

Socket.io
A Socket.io hasonló a Sails.js-hez, valós idejű alkalmazásokhoz ajánlják, a böngészőben is és a szerveren is futhat. Az oldalukon megtekinthető egy 8 soros LIVE Twitter olvasó.

Hapi.js
A Hapi-t többnyire alkalmazások API-jaihoz kínálják, és viszonylag nagy module/plugin könyvtárral rendelkezik, de alapból van benne input ellenőrzés, caching, hiba kezelés, loggolás stb. Elég sok nagy cég használja: Disney, Concrete, PayPal, Walmart stb.

Mean.js
Utoljára de nem utolsó sorban említeném meg a Mean.js-t, amit ugyan  keretrendszer kategóriába sorolnak, de nem egy különálló rendszerről van szó. A neve a MongoDB, Express, Angular, Node szavakból jött létre (ha nem, akkor szóljatok, majd javítom) és én inkább látásmódnak nevezném. A Yeoman alapból támogatja ami egy alkalmazás-váz (scaffold) generáló program, mindenképp érdemes megtekinteni.

(személy szerint én csak az Express.js-szel és a Mean.js-szel randiztam/veszekedtem egy darabig, ha valamit elírtam vagy teljesen gáz szóljatok... köszi)

1 comment:

  1. Hi, Great.. Tutorial is just awesome..It is really helpful for a newbie like me.. I am a regular follower of your blog. Really very informative post you shared here. Kindly keep blogging. If anyone wants to become a Front end developer learn from Node JS Online Training from India . or learn thru Javascript Online Training from India. Nowadays JavaScript has tons of job opportunities on various vertical industry. ES6 Online Training

    ReplyDelete