Friday, May 22, 2015

Mi az az NPM

Az npm azaz Node Package Manager - vagy Node Csomag Kezelő - node programok telepítésére és karbantartására használható. A rendszerben jelenleg több mint 150.000 csomag van és naponta több mint 60 milliót installálnak programozók. Ma már az npm a node szerves része, úgyhogy nem kell külön installálni.

Csomagok Helyi (local) Installálása


Egy csomagot a helyi mappába a nagyon egyszerű npm install <csomag_neve> paranccsal lehet installálni.

Például: npm install lodash.

A parancs lefuttatása után a node létrehoz (ha még nincs) egy node_modules mappát és ha kilistázzuk a tartalmát ls node_modules akkor láthatjuk, hogy megjelent a lodash könyvtár.


Csomagok Globális (global) Installálása


Egy csomagot kétféle képpen lehet installálni, az egyik a már fentebb említett helyi telepítés, a másik pedig a globális. Globálisan olyan csomagokat szokás telepíteni amiket többnyire terminálból akarunk futtatni (pl: grunt, jshint stb). Maga a parancs nagyon hasonló az előzőhöz:
npm install -g jshint

További részleteket az npm oldalán olvashattok itt: https://docs.npmjs.com/getting-started/what-is-npm

3 comments:

  1. Replies
    1. Hi, Great.. Tutorial is just awesome..It is really helpful for a newbie like me.. I am a regular follower of your blog. Really very informative post you shared here. Kindly keep blogging. If anyone wants to become a Front end developer Node js Training in Chennai . learn from or Javascript Online Training from India. Nowadays JavaScript has tons of job opportunities on various vertical industry. JavaScript Training in Chennai

      Delete